Előszörre számolhatnánk mozgás variációkat pl. kezdetnek az E240-es motorra.... olyan sok van belőle... talán érdemes lenne ezzel kezdeni...
1/2? 1/2,5? 1/3? áttétel? ... és volt direkthajtásra is példa... (Ijász gépe - Sneci vezérlés)
Pl. - Kiszámolhatnánk a várható előtoló erőket különböző átt. esetére... - Kiszámolhatnánk a várható gyorsulási képességeket - Kiszámolhatnánk a várható max sebességeket
Ezek az adatok feltétlenül szükségesek! ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ezeket meg kell határozni előre mert szükségesek a számításokhoz:
1. Az áttételhez szükséges szíjkerekek méretét meg kellene adni (átm. és szél., anyag) Motoroldalon és hajtott orsó oldalon is. (ezek alapján lehet kiszámítani az inerciát)
2. Vagy direkt hajtásnál a kuplung átmérője, hossza és a furat mérete és anyaga. (ezek alapján lehet kiszámítani az inerciát)
3. Meg kellene határozni a súrlódási veszteségeket. (pl. üresben mennyi energia kell a mozgatáshoz ill. a "tapadás" leküzdésére)
4. Meg kellene határozni a kívánt előtolási erőket a forgácsoláshoz. (ill a munka feladathoz)
5. Meg kellene határozni a mozgatott tömegek súlyát.
6. Meg kell határozni az orsó hosszát, emelkedését, átmérőjét (ezek alapján lehet kiszámítani az inerciát)
Ezek után jöhetne a függőleges mozgások számítása...(pl. Z-tengely)
Ilyen méretező ill. motorválasztó programot persze majd minden szervótechnikai világcég oldaláról le lehet tölteni. (Yaskawa, Omron, Rockwell, Panasonic, Allen-Bradley, Samsung, Fanuc stb... stb...)
Beteszem a program gépkönyvében megadott képleteket - ezekkel számol a program:
Inercia számítás:
Vízszintes mozgás:
Függőleges mozgás:
Természetesen még sok más hajtás megoldásra is tud kalkulálni... pl. szíjhajtás, fogaskerekes... több infó a gépkönyvben...
Rockwell - Inertia Calculator (ZIP) letölt - kicsomagol - Bemásol - exe indít... Ready. Egyszerű, sokoldalú és gyors. (sokféle forma és anyag többek közt műanyagok inerciáját is számlja - Hátha majd az kell a végén:) A Rockwell Motion Analiser program egy modulja (#136-ből)
Ma nem kis munkával...:) Sok DC és AC motor adatát beletettem a TXT-be (ill kivettem "feleslegeket"): - SanyoDenki DC széria (adatlap) - Yaskawa DC szervó RM Series (Adatlap) - CMC 2100, 2600, 3500 DC szervó sorozat (átszámolva alap és csúcsnyomaték és inercia adatok metrikus mértékegységekre) (Adatlapok) - ElectroCraft E240 Motor (Adatlap) - 30, 50, 100, 200, 400, 800, 1000W-os AC motorok (ezek gyártótól függetlenül nagyon hasonló paraméterűek)
Itt a motor file beltartalma: (bővíthető!) Remélem nincs bent hiba...
A motorok teljesítményét (ha nem volt megadva az adatlapon) akkor 3000rpm-re számoltam ki (Nm X 6,28 X 1/s képlettel) Bár ez a számításban csak mint csak határoló limit érdekes...(több motornak 4000rpm-es a fordulata. = több "Watt") A motorok feszültségét az üzemi ill. 3000rpm-re a "Voltage konstans" azaz V/1000rpm alapján számoltam. (X3)
A többi program is jó... sőt... de ez a Rockwell egyszerű... Napi használatra - több mint jó! Persze pl. nem számol azaz nem kér adatot a leendő gép tengerszint feletti magassági elhelyezéséről stb. - mint a #136-ban belinkelt "nagy testvére"